De gemeente IJsselstein juicht kinderopvang voor haar peuters toe. Niet alleen omdat het voor kinderen leuk is om met leeftijdgenootjes te spelen, maar ook omdat de kinderopvang een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de peuter, zodat ieder kind meer gelijkwaardige kansen krijgt op een goede start op de basisschool. Afhankelijk van de situatie van de ouders en de achtergrond van het kind, kan er een tegemoetkoming worden aangevraagd voor de kosten van de kinderopvang.
Indien beide ouders werken, dan komt men in aanmerking voor kinderopvangtoeslag; deze regeling wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. Als een van beide ouders werkt, of beide ouders niet werken, dan loopt de tegemoetkoming via de peuteropvangsubsidieregeling van de gemeente IJsselstein. Deze regeling is in hoofdstuk 4 verder uitgewerkt. En voor kinderen met een achterstand is er vve, of de puzzelgroep indien het kind meer aandacht nodig heeft. Deze regelingen komen in hoofdstuk 5 aan bod. Alle kinderen, ongeacht de regeling van waaruit de financiering loopt, kunnen bij elkaar komen op hetzelfde kinderdagverblijf. Alleen de groepen van Pulse zijn enkel bestemd voor vve-kinderen. En niet alle kinderdagverblijven hebben vve-groepen. Bovenstaande is het gevolg van de harmonisatie; alle kinderopvangcentra vallen onder dezelfde regels van de Wet kinderopvang.
Wet kinderopvang
De kinderopvang heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen, indien de kinderopvang van goede kwaliteit is. Reden om de pedagogische kwaliteit van de opvang voortdurend te versterken. De Wet kinderopvang regelt de kwaliteit, de financiering en het toezicht op de kinderopvang. Verantwoorde kinderopvang is opvang die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving.
Nieuw kwaliteitskader ‘Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang’
In de Wet kinderopvang zijn als gevolg van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) kwaliteitseisen gewijzigd. Een groot gedeelte van die kwaliteitseisen is nader uitgewerkt in het Besluit kwaliteit kinderopvang en/of Regeling Wet kinderopvang. De wijzigingen komen voort uit het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland, BOinK, de FNV Zorg en Welzijn en het CNV Zorg en Welzijn in 2016 sloten. Op een later moment heeft ook de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang zich achter het akkoord geschaard.
De Wet IKK is op 1 januari 2018 in werking getreden. Met herijking van de kwaliteitseisen voor de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang beoogt het Rijk dat er meer gerichte aandacht moet komen voor de ontwikkeling van kinderen. Er moet meer ingespeeld worden op de behoeften van kinderen, die per ontwikkelingsfase verschillen.
Het nieuwe kwaliteitskader wordt gestut door vier pijlers.
Een aantal maatregelen van de Wet IKK gaan per 2019 of later in. We beperken ons tot de maatregelen die betrekking hebben op het kinderdagverblijf (0-4 jaar).
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor handhaving van de kwaliteitseisen die aan de kinderopvang gesteld worden. De GGD-kinderopvanginspectie houdt in opdracht van de gemeente toezicht op de locaties. De volgende zaken worden onder meer gecontroleerd:
Daarnaast houdt de GGD toezicht op de basisvoorwaarden vve. De GGD brengt hierover, net als over de andere domeinen, een oordeel uit en rapporteert hierover in hun inspectierapport. Dit rapport wordt naar de gemeente verzonden en openbaar gemaakt.
De gemeente kan handhavend optreden als blijkt dat niet voldaan wordt aan de gestelde eisen. In het handhavingsbeleid staat vermeld welke sanctie opgelegd kan worden. Het handhavingsbeleid Kinderopvang van de gemeente IJsselstein is in november 2017 geactualiseerd en sluit aan bij de nieuwe wet- en regelgeving vanaf 2018. Jaarlijks wordt er van onze handhavingsactiviteiten in de kinderopvang verslag gedaan. De Rijksoverheid waardeert onze gemeente al jarenlang als een status A gemeente; hetgeen betekent dat wij onze handhavingsactiviteiten op orde hebben.